Kako naj vam prikažemo nepozabno aromo ter okus?

Kvalitetno bučno olje prepoznamo po njegovi gosti viskoznosti, temno zeleni barvi in blagem okusu po orehih. Vendar ima bučno olje podobno zgodbo kot vrhunsko vino: del v videzu, del v okusu in zelo velik del tudi v vonju. Ena izmed največjih pomanjkljivosti interneta je nezmožnost posredovati VONJ in OKUS. Tako da vsaj enkrat boste morali narediti prvi korak in preizkusiti naše bučno olje. 

Zelo verjetno je, da bo TIKVIN OLI prinesel novo dimenzijo v vaše kulinarično življenje in nasploh prispeval dodatno veselje pri pripravi hrane

Po besedah ljudi, ki ga redno uživajo, TIKVIN OLI že ob sami postavitvi na mizo privabi izredno pozitivne občutke. 

 


 

Zanimivi odzivi naših strank

 

Solata je postala "solata brez bučnega" in "z bučnim". 

Za test smo dali Tikvin oli na mize (odlične restavracije v Ljubljani). Stranke so tisti teden neprimerljivo več naročale solato, pa "s tistim oljem", zato vsake toliko časa ponovimo razvajanje. Za domačo uporabo pa je nezamenljivo.

Po prvih okušanjih smo šli na internet iskati recepte za možnosti, kje vse ga lahko uporabimo. Ste ga že preizkusili s sladoledom?

TIKVIN OLI ima podoben učinek na solato, kot če bi pripravljali pljučno pečenko namesto navadnega zrezka.

Počutil sem se, kot bi spoznal eno izmed skrivnosti Michelinovih kuharjev.

Smo že prej preizkušali bučno iz trgovine, pa nam ni bilo nič posebnega. TOLE je drugače. 

Kad kreneš iz Slovenije ovamo, obavezno mi ponesi koju flašu ulja, molim te.

 

Za domače kulinarične užitke

 

Bučno olje se izvrstno prilega v solati, bučni juhi, sladicah, ...

 

 

 

 

 

 
 

Podarite okus Prekmurja

Tikvin OLI je tudi odlično darilo za vse, ki jim želite podariti avtohtono darilo oz. za katere veste, da jim hrana pomeni več kot le potešitev lakote.

Podarite pravo bučno olje in lahko ste prepričani, da se Vas bodo prijatelji in poznavalci dobre kulinarike spomnili vsakič,
ko bo TIKVIN OLI na njihovi mizi. 

 

 
 

Bučno olje - naša super hrana (super food)

Bučno meso vsebuje okoli 90 odstotkov vode, beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, kalij, kalcij, mangan, fosfor in železo. Obogateno je z vitamini A, B1, B2, B6, C in E. Bučno olje je dober vir esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, ki jih organizem potrebuje za normalno rast, razvoj in številne druge funkcije, skupaj z reproduktivno. Tako bučno olje (poleg konopljinega in lanenega) spada med hranilno najbogatejša olja. V Sloveniji je predvsem na Štajerskem in v Prekmurju zelo razširjena oljna buča. Bolezni srca in ožilja ter rak nedvomno predstavljajo poglaviten zdravstveni problem sodobne civilizacije. Prezgodnja obolevanja lahko zmanjšamo ali celo preprečimo z zdravim načinom življenja, vključno z zdravo prehrano. Strokovnjaki za prehrano priporočajo zmanjšanje porabe vseh maščob, zlasti živalskih, ki naj bi jih zamenjala rastlinska olja. In med rastlinskimi olji je lahko tudi bučno olje koristno in zdravo zaradi visoke vsebnosti človeku prijazne linolne in linolenske kisline. Poseben pomen ima zlasti vitamin E, ki varuje ožilje pred prezgodnjo aterosklerozo. Za zdrav mehur je priporočljivo uživati posušene bučne peške in bučno olje. Z uživanjem bučnih pečk lahko lajšamo težave v zrelih letih, saj krepijo mišice mehurja in s tem ohranjajo njegovo normalno delovanje. Pri moških preprečujejo povečanje prostate. V bučnem olju pa so odkrili še fitosterine, ki znižujejo holesterol. Esencialne omega 3 maščobne kisline, ki jih bučno olje vsebuje v visokem deležu, varujejo organizem pred vnetji, krepijo imunski sistem, varujejo srce in ožilje, znižujejo raven trigliceridov in povečujejo raven dobrega holesterola.

Bučno olje deluje spodbudno na ves organizem − na urogenitalni, prebavni, srčno-žilni, endokrini in živčni sistem, a tudi na kosti, mišice, sklepe in kožo. Omega-6 maščobne kisline povzročijo hitrejšo rast las in obnavljanje kože, uravnavajo presnovo in ohranjajo zdrave kosti; k boljšemu zdravju slednjih pa pripomore še vitamin K, ki za povrh skrbi za normalen pretok krvi. Omega-3 maščobne kisline lajšajo vnetja (tudi sklepov) ter preprečujejo nastanek rakavih tvorb.

Moškim, ki trpijo za povečano prostato, priporočamo redno uživanje bučnega olja. Po izročilu ljudske medicine je povečanje prostate mogoče preprečevati z učinkovinami, ki se nahajajo prav v bučnem olju. Poleg preventivnega učinka na delovanje prostate se z uživanjem bučnega olja krepi tudi delovanje mehurja in zmanjša tiščanje na vodo. Fitosteroli, ki so prisotni v bučnem olju, dodatno okrepijo tkivo prostate. Za moške, ki bi se radi izognili težavam s prostato, je priporočljivo, da uživajo bučna semena in bučno olje. Bučno olje se odlično poda sladoledu, tuni ali jajcem. Ljudsko zdravilstvo priporoča masaže z bučnim oljem pri glavobolih, bolečinah v hrbtu, pri vnetih ali bolečih mišicah, pri hrbtenici, napenjanju ter revmatskih težavah.

viri: 

http://www.kulinarika.net/zdravje/hrana-in-zdravje/824/bucno-olje/

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/bucno-olje-favorit-slovenskih-gospodinjstev/

 

 

 

Naša zgodba na kratko

Del življenja gre zagotovo skozi želodec. Mi bi olje pridelovali ter jedli v vsakem primeru

Prihajamo iz Prekmurja in sprva smo olje pridelovali samo zase. Nato so nas prijatelji in znanci prepričali, da pripravimo nekaj steklenic na leto še za njih. Od tukaj pa je šla beseda še naprej. Nastala neka zgodba, v kateri lahko podelimo naše znanje in dobre plati življenja tudi z ostalimi. 

Na tej spletni strani najdete naše kontakte in tudi oddate naročilo. Lahko pa naše izdelke dobite tudi v določenih turističnih trgovinah, kjer si obiskovalci Slovenije zaželijo s seboj odnesti košček te lepe dežele. Triglav ali Bled bi težko zapakirali, bučno olje pa je zagotovo eno najbolj priročnih in avtohtonih daril kot simbolov Slovenije. 

V vsakem primeru upamo, da bi ta slovenska dobrota tudi Vam prinesla toliko lepih trenutkov, kot jih je nam.

 

 

Tikvin Oli. iz Prlekije.